Maalämpöpumppu Vertailu

Maalämpöpumppu Hinta

Maalämpöpumppu hinta? Maalämpöpumpun hankintakustannukset ovat alussa suhteellisen isot verrattuna muihin lämmitysjärjestelmiin. Käyttökustannukset ovat vastaavasti muita pienemmät. Maalämpöpumppu on lisäksi pitkäikäinen ratkaisu

Avaimet käteen tyyppinen uusi maalämpöjärjestelmän poraus ja asennus keskikokoiseen omaotitaloon, jonka lämmitys on aiemmin hoidettu öljyllä, kustantaa noin 15 000-20 000 euroa.

Hintaan vaikuttaa erityisesti maalämpöpumpun merkki ja malli. Hintavertailua tehdessäsi kiinnitä huomiota erityisesti valmistajan myöntämään takuuaikaan ja pumpun helppokäyttöisyyteen. Halvin ratkaisu ei ole aina paras, kun tuotteen pitäisi kestää kymmeniä vuosia. Maalämpöpumpun hintoja kysellessä kannattaa muistaa, että hinnan tulisi sisältää itse maalämpöpumpun lisäksi poraamiset ja muut välttämättömät asentamistoimenpiteet. Yleensä Suomessa omakotitaloon asennettavan maalämpöpumpun hinta on noin 15-20 000 euroa. Hintaan vaikuttaa erityisesti asennettavan putkiston pituus. Toisaalta mitä suurempi lämmitettävä kohde on, sitä suurempi on myös säästö sähkölaskussa.

  1. Takaisinmaksuaika riippuu lähinnä öljyn kulutuksesta. Mitä enemmän öljyä palaa, sitä lyhyempi on takaisinmaksuaika. Nykyisillä öljyn hinnoilla maalämpö maksaa itsensä takaisin todella nopeasti, tyypillisesti 4–6 vuodessa. Tämän jälkeen lämmität vuosikymmeniä todella edullisesti.
  2. Maalämmön takaisinmaksuaika riippuu kohteen energiankulutuksesta ja aikaisemmasta lämmitysmuodosta. Öljy- tai sähkölämmityksellä maalämmön takaisinmaksuaika taloyhtiössä on pääsääntöisesti luokkaa 5-8 vuotta. Kaukolämpökohteessa takaisinmaksuaika on luokkaa 6-10 vuotta.
  3. Maalämpöinvestoinnilla saat 15–25 % tuoton sijoitetulle pääomalle. Tämä on erittäin korkea tuotto riskittömälle sijoitukselle. Lisäksi tuotto kasvaa öljyn hinnan noustessa. Pitkällä tähtäimellä osakemarkkinoilta saa keskimäärin 10 % tuoton sijoitetulle pääomalle, ja tuotto on paljon riskialttiimpi kuin maalämpöinvestoinnissa.
Maalämpöpumppu Hinta

Maalämpöpumppu hinta: 15-20 000 EUR

Maalämpöpumppu hinta ja maalämmön hinta rakentuu seuraavista osista; itse laitteesta, sen asennuksesta ja käyttökustannuksista. Maalämpöpumpun valinnassa kannattaa huomioida valmistajan ilmoittama takuuaika, sekä laitteen helppokäyttöisyys. Laitteen hinta laskeutuu 5000 ja 7500 euron hujakoille valmistajasta riippuen, johon lisätään vielä poraus- ja asennuskustannukset. Maalämmön hinta alkuinvestointina kohoaa siten 15 000-20 000 euroon jos pumpun tilaa kokonaisuusratkaisuna, eli toimitettuna ja asennettuna. Kokonaishinta koostuu muun muassa siitä, kuinka syvälle porataan ja minkälainen maaperä on. Pumpun alkuinvestointi voi vaikuttaa korkealta, mutta pienet lämmitys- ja huoltokustannukset huomioonottaen, on maalämpöpumpun hankinta pitkällä aikavälillä erittäin varteenotettava vaihtoehto, etenkin alueilla joille kaukolämpöä ei ole tarjolla.

Asennuksessa kannattaa luottaa ammattilaisiin, koska ensinnäkin he osaavat suositella tarpeille sopivaa pumppua ja huoltotyöt jäävät minimiin kun laite on asennettu oikein. Sitäpaitsi maalämpöjärjestelmän asennuksesta voi verotuksessa hakea kotitalousvähennystä enintään 45% työn hinnasta, ollen kuitenkin korkeintaan 2000 euroa henkilöä kohden. Öljylämmitykseen verrattaessa maalämmöllä aiheutuneet lämmityskustannukset laskevat jopa kolmasosaan eikä ne siten ole sidottuja raaka-ainehintoihin. Jos omakotitalon lämpökustannukset ovat olleet 3000 euron luokkaa öljylämmityksellä, voi maalämmön hinta laskea nämä kustannukset 800-1000 euron tietämille. Mitä isompi lämmitettävä tila, sen suurempi kokonaissäästö maalämpöpumpun käytöstä tulee.